• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası

Ekran görüntüleri ile arıza çeşitleri

       Genel olarak sorunun dikeyde gözlemlenen resim kayıpları olduğu kolaylıkla fark edilebilir. Bu durumu anormal görüntü olarak isimlendiririz. Bu problemlerin kaynağı lvds kartı, hasar görmüş ya da oksitlenmiş flex veri kabloları ya da bunların kart ile bağlantısını sağlayan soketler olduğu söylenilebilir. Bu durumda LVDS kartı değiştirilir, soketlerin kart üzerindeki lehimleri kontrol edilir, flexlerin sağlamlık kontrolü yapılır. Hasar görmüş flex veri kabloları yenisi ile değiştirilmelidir.

        Ekran hasar görmüşse bir ya da birden fazla noktadan kılmış ya da çatlamışsa bu durumda yapılabilecek tek şey ekranın yenisi ile değiştirilmesidir. Bu oldukça maliyetli bir iştir. Televizyon panelleri oldukça yüksek ücretlerle yenisi ile değiştirilir. Yeni panel takıldıktan sonra başka bir anormallik olup olmadığı kontrol edilmelidir.

LVDS kartı ve bağlantı kabloları;

Ses ile ilgili yaşanan problemlerde, öncelikle hoparlörler kontrol edilmelidir. Hoparlörler sağlam ise sesi taşıyan kablolar ve bunların kart üzerindeki bağlantısını sağlayan soketler ve lehimleri kontrol edilir. Daha sonra ses çıkış entegresi incelenmelidir. Ses çıkış entegresinin arızalı olduğuna kanaat getirmeden önce besleme geriliminin ölçülmesi gerekir. Eğer besleme gerilimi gelmiyor ise ses çıkış entegresi zaten çalışmayacaktır. Bu sıralamayla gidilirse ses ile ilgili sorunlar kolaylıkla çözülebilir. Televizyon arızalarından bahsettik. Elbette bahsettiklerimiz dışında arızalar olabileceği unutulmamalıdır. Anlatılanlardan yola çıkarak arızalar ile ilgili nasıl bir yol izlenileceği zamanla tecrübe edilmelidir.

LED TV’deki voltajların ölçülmesini yapınız. İşlem Basamakları Öneriler

 Stand By konumunda iken besleme kartı çıkışındaki voltajları kontrol ölçünüz.

 Gerilim ölçerken öncelikle emniyettedbirinizi alınız. Multimetreyi DCVolt kademesine alınız.

 SSB kartının voltajlarını ölçünüz.

 Gerilim ölçerken öncelikle emniyet tedbirinizi alınız. Multimetreyi DC Volt kademesine alınız.

 Televizyonu kumanda ile açarak besleme kartı çıkışındaki voltajlarını ölçünüz.

 Gerilim ölçerken öncelikle emniyet tedbirinizi alınız. Multimetreyi DC Volt kademesine alınız.

 LVDS kartı veri kablosunu çıkarınız. Ekrandaki durumu gözlemleyiniz.

 Televizyonu fişten çekip veri kablosunu çıkarınız.