• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası

LED TV Arızaları

LED TV ana güç kaynağından birçok DC gerilim elde edilir. Bu DC gerilimler televizyondaki diğer kartların ve bu kartların içerisindeki kısımların besleme gerilimleridir. Bu besleme gerilimlerini incelersek; Ana güç kaynağında SMPS çıkışında elde edilen 12V DC gerilim beş adet DC/DC konverter ile değişik gerilimlere dönüştürülür.
Bu gerilimler;

 1,1 V DC gerilim SSB kartındaki PNX 85500 işlemcisinin çekirdek voltajıdır.

 1,8 V DC gerilim DDR2 hafıza elemanlarının besleme gerilimidir.

 2,5 V DC gerilim PNX 85500 işlemcisinin dâhili blokları ve LVDS kartı besleme gerilimidir.

 3,3 V DC gerilim SSB kartı üzerindeki entegrelerin besleme gerilimleridir.

 5 V DC gerilim USB, CI modülü ve tuner gerilimleridir.

Standby gerilimi kontrolü 3.3 V stand by gerilimi, PNX 85500 işlemcisinin içerisindeki stand by blokunu besler. Stand by sinyali “low” yapıldığında yani televizyon stand by da çıkıp normal çalışma moduna geçtiğinde +12 V’luk DC gerilim aktif durumdadır. +12 V gerilim üretildiğinde 1,1 V DC gerilim hızlı bir şekilde aktif edilir. Ayrıca 12 V DC gerilim ses çıkış entegresinin çalışma gerilimidir. DC/DC konverterdan kaynaklanan arızaları tespit etmenin en kolay yolu televizyon çalıştırıldığında kart üzerindeki voltajları kontol etmekle olur. Televizyon stand by moduna sokup çıkarılarak anlık voltaj değişimleri gözlemlenmelidir. Stand by’dan çıkıldıktan bir sn sonra +12V besleme geriliminin oluşması gerekir. Bununla birlikte 1.1 V dc gerilim oluşur. Bundan birkaç milisaniye sonra diğer besleme gerilimleri gözlemlenmelidir. Eğer 12 V dc gerilim gelmiyorsa bunun hemen öncesinde bulunan sigorta ölçü aleti ile kontrol edilmelidir. Sigorta SSB bordu üzerinde ve ana güç kaynağından gelen 12 V’u taşıyan soketten hemen sonradır. Buna rağmen sorun devam ediyorsa 12 V ile beslenen hat üzerinde bulunan elemanlarda kısa devre kontrolü yapılmalıdır.

Besleme kartı çıkış gerilimleri

Televizyonun çalışmasında yanlış bir şeyler olduğu gözlemlenirse Hyperterminal kullanılarak daha fazla bilgi edinilebilir. Hyperterminal televizyonu servis konektörü üzerinden bilgisayara bağlayarak yapılan arıza analiz uygulamasıdır. Bu kontrolü yapabilmek için yetkili servise ait ekipmanlara ve yazılıma sahip olmak gerekir. Bu yazılım her türlü Windows versiyonunda çalışabilen bir arayüz yazılımıdır. Anormal besleme gerilimleri ile ilgili karşılaşılabilinecek sorunlardan bahsettik. Bunun dışında karşılaşılabilinecek başka problemler de vardır. Bunlar ekran arka aydınlatması ile ilgili anormallikler olabileceği gibi ekrandaki piksellerin adreslemesinden kaynaklanan problemler de olabilir. Ekran arka aydınlatması ile ilgili sorunlarda LED arka ışığı beslemesi ve LED sürücü beslemesi kontrol edilmelidir. LED arka ışığı kontrolü LED sürücü entegreleri ile yapılır.

Bunun dışında karşılaşılabilecek arızalar standart LCD TV arızaları gibidir. Bunlar daha çok LVDS kartı ve bunu ekrana bağlayan flexlerden kaynaklanır. Hatalı piksel adreslemeleri karşılaşılabilen sorunlardandır. Ekrandaki piksellerin bir bölümünün hatalı görüntü vermesi ya da tamamen görüntü kaybı bu tarz problemlerdir.