• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası

LED TV Çalışma Prensibi

       LED TV’nin blok yapısından bahsettik. Şimdi tüm yapının birlikte nasıl çalıştığını ve görüntünün nasıl oluşturulduğunu inceleyelim. Bir LED TV’nin arka kapağını açtığınızda karşınıza birkaç elektronik kart ve bunlar arasındaki bağlantıyı sağlayan bağlantı kabloları ve soketleri olduğunu görürsünüz. Bir LED TV aslında arka aydınlatması LED’ler ile sağlanan LCD televizyondur. Özellikle son yıllarda oldukça revaçtadır. Özellikle 3D görüntü izlenmesine olanak sağlayan yeni nesil televizyonların sayısı her geçen gün artmıştır. 3D kaydedilmiş bir görüntüyü gösteren televizyonların yanında 2D görüntüyü 3D görüntüye çevirme özelliğine sahip televizyonlar da yaygınlaşmaya başlamıştır.


        Televizyonda görüntü izlemek için en sık kullanılan bağlantı HDMI bağlantıdır. HDMI görüntü ve sesin dijital olarak aktarıldığı bağlantı ara birimidir. Eğer HD (High Definition: Yüksekçözünürlük) yayın izlenecekse bu arayüz kullanılarak HD görüntü alınmasını sağlayan bir cihaz kullanmak gerekir. Bu bir HD - DVD player olabileceği gibi HD uydu alıcısı da olabilir. HD özellikli bu cihazlar HDMI kablosu ile televizyona bağlandığında dijital ses ve görüntü bilgileri SSB üzerindeki görüntü ve ses işlemcisine aktarılır. İşlemci bu bilgileri televizyon ayarları doğrultusunda işler ve resim bilgilerini A veri kablosu üzerinden LVDS kartına gönderir. Burada dijital olarak aktarılmış görüntü, B kabloları aracılığıyla panele uygulanır. LED TV’nin aslında LED arka aydınlatmalı LCD TV olduğunu daha önce belirtmiştik. Panel yapısında bulunan piksel hücreler LVDS kartı üzerinden gelen dijital verileri alarak ekranda görüntünün oluşmasını sağlar. Resimde görülen televizyonda dâhili HD uydu alıcısı bulunmaktadır. Yani bu alıcıyı kullanarak HD yayın izlemek mümkündür. Televizyonun yapısı ve üretilme mantığı itibariyle HD yayın izleme imkânı sunan cihaz ve bağlantı kabloları kullanarak yayın izlemek en mantıklı seçenektir. Bununla birlikte üzerinde bulunan dâhili tuner ve VGA bağlantısı kullanarak da analog yayının SSB üzerinde işlenerek televizyonda görüntünün oluşması da göz önünde bulundurulmalıdır.


         Arka aydınlatma yan tarafta bulunan LED’ler aracılığıyla yapılmaktadır. Bu LED’lerin çalışması ve parlaklık seviyesi besleme kartı üzerinden yapılır. E kablosu üzerinden LED’lere uygulanır. Besleme kartı anahtarlamalı tip güç kaynağı olup tüm elektronik kartların besleme gerilimlerini üretir. C kablosu üzerinden SSB, besleme gerilimini almaktadır. Televizyonda stand by olması için 3,3 voltluk gerilimin bulunması gerekir. Eğer bu gerilim yoksa televizyon çalışmaz. SSB’de herhangi bir problem yoksa tuş takımından ya da uzaktan kumandadan açma tuşuna basıldığında televizyon normal şekilde çalışmaya başlar. SSB arızalı ise televizyon açılmaz ve ekranda görüntü oluşmaz. SSB’den çıkan görüntü bilgileri LVDS kartında işlenerek panelde bulanan pikselleri kontrol eder. Ekranın hemen alt kenarında bulunan ve ancak panel vidalarını açarak görebileceğiniz sürücü kartı bulunmaktadır. Bu kart üzerinde bulunan sürücü entegreleri paneldeki pikselleri kontrol eder. SSB’de işlemcide işlenen ses bilgisi ses çıkış entegresine gönderilir. Burada woofer ve tweeterlar için gerekli yükseltilmiş ses bilgisi elde edilir. D kablosu üzerinden woofera uygulanır. Televizyon 2.1 ses çıkışı desteklemektedir. Ses seviyesinin kontrolü, ekolayzır ayarları ve sesi tamamen kapatma (mute) fonksiyonu SSB üzerinde yapılır. Eğer televizyonda 3D izleme aktif yapılmışsa SSB üzerindeki işlemci 3D fonksiyoznunu aktif eder. Böylelikle bir 3D pasif gözlük aracılığıyla görüntü 3D olarak izlenebilir. 3D-Ready televizyonlar üç boyutlu görüntü gösterebilme yeteneğine sahiptir. Artık günümüzde standart 2D görüntüyü 3D görüntüye çevirebilen televizyonlar yaygınlaşmıştır.

       3D görüntü izlerken ekran genişliğinin en az 3 katı mesafeden izlemek gerekir. 6metreden daha uzakta oturarak izlemek verimin düşmesine neden olur.